2015-2017 Josef Brandeisz Violin Competition Website. All rights reserved.
Josef Brandeisz
...................................................................................................................
Josef Brandeisz (23 august 1896, comuna Ciacova, judetul Timis - 7 iunie 1978, Timisoara) a fost unul dintre cei mai importanti muzicieni timisoreni ai sec. XX. Studiile muzicale le-a început la Conservatorul municipal din Timisoara (1909-1911) cu Bela Tomm (vioară), continuându-le la Academia de Muzică "Liszt Ferenc" din Budapesta (1921-1925) cu Hubay Jeno si Mambriny Gyula (vioară), Kemeny Rezo (violă) și Tamay Alajos (pian). S-a perfectionat la Baden-Baden (1929) si la "Musik-Hochschule" din Berlin (1932) cu Carl Flesch.
A fost solist (peste 200 de apariții publice), membru al renumitului cvartet "Tomm" cu care a sustinut 50 de concerte camerale, membru al orchestrei Operei Române din Timisoara si ulterior al Filarmonicii "Banatul" din Timisoara, profesor de vioară la Conservatorul Municipal din Timisoara (1920-1944), lector la clasa de muzică de cameră a Institutului de Artă din Timisoara (1949-1950) si profesor de vioară si violă la Liceul de Muzică "Ion Vidu" din Timisoara (1954-1973).
În îndelungata sa carieră didactică, de peste 56 de ani, a format peste 900 de violonisti, care au ocupat ulterior importante functii în întreaga lume ca: solisti, membrii ai unor formatii camerale, membrii ai unor orchestre importante si profesori. 
Întreaga sa activitate si-a desfăsurat-o la Timisoara, însă, în timpul vietii sale, a participat la multe cursuri ca asistent al unor importante personalităti muzicale, de la care a învătat tot ce e nou în domeniul învătământului violonistic.
Una dintre cele mai importante cărti semnate de Josef Brandeisz a fost dedicată vietii muzicale din Timisoara, fiind publicată sub denumirea Temeswarer Musikleben (Viata muzicală din Timisoara). Însă, pe lângă lucrările sale muzicologice, numele lui Josef Brandeisz este legat si de lucrări cu caracter didactic, dintre care amintim Metoda de vioară, în patru volume, Josef Brandeisz - Christian Heinrich Hohmann, apărută la Timisoara în limbile română, germană si maghiară, între anii 1941-1945.
Ca important profesor de vioară de etnie germană, Forumul Democrat al Germanilor din Banat a initiat, în semn de omagiu, Concursul International de Vioară ce îi poartă numele, aflat anul acesta, 2016, la prima editie.
Concursul îsi propune promovarea tinerelor talente, violonisti cu vârsta cuprinsă între 10 - 18 ani si încurajarea acestora să-si dezvolte abilitătile tehnice si interpretative.

Director de proiect,
conf. univ. dr. Ioan Fernbach

...................................................................................................................
INTERNATIONAL VIOLIN COMPETITION "JOSEF BRANDEISZ "
Timisoara, Romania
Editia I, 01-03 aprilie 2016
ACASĂ  
                     LANSARE DE CARTE

                     FRANZ METZ
Josef Brandeisz und das Temeswarer Musikleben
 
                    1 aprilie 2016    
ACASĂ  
JOSEF BRANDEISZ
REGULAMENT
REPERTORIU
JURIU
PARTENERI
CONTACT